Fabel: Vuurwerkverbod stopt overlast

Feit:

Nederlands consumentenvuurwerk mag slechts de laatste drie dagen van het jaar verkocht worden, en is dus niet verantwoordelijk voor de overlast die mensen soms al maanden van tevoren ervaren.
Daarnaast moet Nederlands consumentenvuurwerk aan zeer strenge eisen voldoen voor het in Nederland verkocht mag worden. In die eisen is de hoeveelheid kruit die consumentenvuurwerk mag bevatten gereguleerd. Dit zorgt ervoor dat consumentenvuurwerk niet te hard kan knallen, waardoor de overlast beperkt blijft, en het niet bruikbaar is om vernielingen mee aan te richten. Een verbod op veilig Nederlands consumentenvuurwerk zou dus niet bijdragen aan de oplossing van deze problemen.

Sterker nog: de handel in illegaal vuurwerk zal enorm toenemen. Het tijdelijke vuurwerkverbod in 2020 is hiervan een bewijs. Vuurwerkhandelaren in illegaal vuurwerk hebben hun handel zelfs zien vervijfvoudigen! Daarnaast is in de maanden november en december 2020 nog nooit zoveel vuurwerk afgestoken dan in dezelfde maanden van voorgaande jaren. Het aantal meldingen van vuurwerkoverlast is explosief gestegen volgens de politie.

Ook de vernielingen door illegaal vuurwerk nemen toe. Sommige gemeenten zien zelfs dat nog voor de kerstdagen al meer schade is aangericht door vuurwerk dan tijdens heel de jaarwisseling 2019-2020.

Het is dus een illusie dat een verbod op veilig Nederlands consumentenvuurwerk de schade beperkt en alle vuurwerkoverlast oplost.

Meer om te lezen:

Deel dit bericht: