Fabel: Vuurwerk is onveilig

varshesh-joshi-BIiC3Dmkv9g-unsplash

Het vuurwerk dat in Nederland wordt afgestoken is onveilig.

Feit:

De naam zegt het eigenlijk al, vuurwerk maakt gebruik van vuur en dat moet je altijd met respect behandelen. Echter, als men CE gekeurd vuurwerk gebruikt wat geschikt is voor consumenten en bij het gebruik wordt gelet op de omgeving en men de veiligheidsvoorschriften in acht neemt, is het gevaar te verwaarlozen!

Vuurwerk wat u kunt aankopen bij de erkende vuurwerkdealers in Nederland dient net als in alle EU-landen CE gekeurd te zijn. Dit houdt in dat dit vuurwerk is getoetst op kwaliteit en veiligheid volgens een door de EU vastgestelde Norm. Een deel van het vuurwerk wat wordt ingevoerd naar Nederland wordt steekproefsgewijs door de IL&T getest op deze Norm. Vuurwerk wat niet aan de Norm voldoet mag niet worden verkocht/aangeboden, als men dit door aanpassing kan verhelpen kan het zijn dat het alsnog veilig wordt geacht en kan dit wel aangeboden worden.

De laatste jaren zien we een trend dat er steeds meer compound vuurwerk op de markt komt. Dit zijn meerdere siercakes die in de fabriek al aan elkaar verbonden zijn. Daardoor hoeft u dus maar één lontje aan te steken en krijgt u een waar vuurwerkshowtje te zien. Door deze ontwikkeling is de kans op omvallen van een siercake nihil geworden. Ook hoeft u het vuurwerk maar één keer af te steken. Veel makkelijker en veiliger dus!

Dat vuurwerk steeds veiliger wordt zien we terug in de cijfers. Het aantal vuurwerkslachtoffers met de jaarwisseling daalt al jaren. Daarnaast zijn sinds 1 december 2020 vuurpijlen, knalvuurwerk en single shots verboden in Nederland. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat deze soorten vuurwerk voor een groot deel van de vuurwerkslachtoffers verantwoordelijk zijn, namelijk 33%. Het is dus zeer aannemelijk dat ook zonder een afgekondigd vuurwerkverbod voor de jaarwisseling 2020, deze jaarwisseling een zeer forse daling in het aantal vuurwerkslachtoffers te zien zou zijn.

Nederlands consumentenvuurwerk dat nu nog verkocht mag worden is van zichzelf niet gevaarlijk, je kunt er echter wel door gewond raken of anderen mee verwonden als je het verkeerd gebruikt. Neem dus je verantwoordelijkheid en wees voorzichtig, zowel voor jezelf als voor anderen!

Plaats een opmerking

Je email adres word niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *